Csípőműtétek

Csípőprotézis revízió

Az elmúlt közel 30 év során a csípő protézis beültetés egyre elterjedtebbé vált hazánkban. Emberek milliói kaptak új csípő ízületet. A protézis első beültetését elsődlegesen ízületpótlásnak primer protézisnek hívjuk. Mivel az emberek egyre hosszabb kort élnek meg, s egyre több ember kap protézist, ezen implantátumok egy része kezd elhasználódni, és instabillá válik, kilazul. Amikor egy csípő protézis kilazul, egy második műtétre van szükség az instabil protézisek cseréje érdekében. Ezt a beavatkozást nevezzük az ízületi protézis helyreállításának, vagyis a protézis revíziójának, cseréjének /revision arthrplasty/.

Miért válik szükségessé a revízió?

A leggyakoribb okok, a:

  • mechanikus kilazulás,
  • fertőzés az ízületben,
  • ízület körüli csont törése,
  • beültetett protézis instabilitása,
  • beültetett protézis kopása,
  • beültetett protézis törése.

A műtétről:

A revíziós protézis műtétek különböznek a primer protézisektől. Egyik oka annak, hogy a revíziós műtéteket nem lehet rutin beavatkozásként említeni az, hogy a beültetett első protézis körül szinte mindig csontvesztés figyelhető meg. Ilyenkor egy átültetett csont darabbal, vagy speciális, a csont pótlására alkalmas anyaggal (Trabecular metal) erősítjük meg a csontot. Revisios műtéteknél általában speciális implantátumokat használunk.
A műtéteink során rendszerint csont és csontvelő mintákat veszünk, melyeket bakteriológiai laboratóriumba küldünk esetleges fertőzés kimutatása céljából.

Csipőprotézisről
Csipőprotézisről

Magánrendelési idők:

Szekszárd, Kadarka u. 72.
2020. október 1-jétől
minden páros héten hétfőn 16.00–20.00 óráig
minden pénteken 13.00–17.00 óráig

Baja, Galamb u. 7-11. (Duna Klinika)
minden kedden 16.00-21.00 óráig

Paks, Váczi Mihály u. 1.
minden páratlan hét hétfőn 16.00-21.00 óráig

Bejelentkezés: + 36 30/331-2262-os telefonszámon vagy e-mailben: ganczerp@me.com lehetséges.

Közfinanszírozott rendelés:

Tolna megyei Balassa János Kórházban van pénteki napokon délelőtt. Kórházi időpontkérés telefonon a: 74/501-500/181 melléken.